Uppländska kyrkor skärper säkerheten

Stölder av kyrkliga föremål har ökat, och allt fler kyrkor i Uppland skyddar sig nu mot tjuvar med hjälp av larm, vaktbolag och frivilliga.

Förr hängde kyrknyckeln ofta utanför kyrkporten, med en liten informationslapp om hur man skulle öppna och låsa efter sig. Nu är det ordentliga lås som gäller, snåla öppettider - och hårdbevakning mot tjuvar.

I Knivsta pastorat, till exempel, låser man numera fast takkronor och konstföremål på väggarna med speciella lås, som förhindrar blixtsnabba stölder. I Gamla Uppsala kyrka finns de dyrbara silverföremålen sedan flera år bakom pansarglas. Och i några kyrkor i länet har man nyligen satt ramper vid koret; går man innanför dem ljuder genast larmet hos ett vaktbolag.

Stölderna kommer i vågor, via professionella ligor, berättar Gunnar Granberg på Uppsala stift. Och den allra bästa åtgärden som man jobbar med just nu, säger han, är att ta in frivilliga, exempelvis pensionärer, som bemannar kyrkorna när de annars hade varit stängda. För kyrkorna får inte bli som bankvalv:

- Det får inte bli så att vi har så värdefulla föremål att vi inte kan ha kyrkorna öppna. Då är det förfelat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista