Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg bilhastighet minskar inte trafiken i Malmö

Publicerat fredag 27 augusti 2004 kl 07.15

I Malmö, där man redan infört gånghastighet på vissa gator har det inte blivit mindre trafik. Det säger trafikingenjören Lars Ahlman på Malmö kommun. I Uppsala finns planer på att  införa mycket låga hastigheter för biltrafiken i centrum.

Uppsala kommun utreder nu frågan om sänkta hastigheter i city. Men det kan redan nu sägas att det inte blir tal om att sätta upp skyltar med någon exakt fartgräns på, som t ex 10 km. Om man ska ha lägre hastighet än 30 km i timmen så finns bara två alternativ enligt de regler som finns.

Antingen inför man s k gårdsgator eller gågator. Gågator tillåter bara helt nödvändig trafik som t ex varuleveranser, medan gårdsgator, som finns på vissa gator i Malmö, tillåter biltrafik men i mycket låg hastighet, anpassad efter gångtrafikanter men inte med någon exakt definierad hastighetsgräns.

Och det är gårdsgatorna i bland annat Malmö som Uppsalapolitikerna har som förebild. Niclas Malmberg, miljöpartiet, som är drivande i frågan, säger att gårdsgator är hans tänkta modell. Och syftet med att införa de i Uppsala skulle vara att minska biltrafiken på de gatorna, för att på det sättet förbättra stadsluften. 

Men erfarenheten från Malmö är alltså inte att trafiken har minskat på gårdsgatorna. Och syftet med införande av gårdsgator i Malmö var inte heller att minska biltrafiken utan att dämpa rytmen på trafiken. 

Frågan är då om det är möjligt för Uppsala att lyckas med att minska biltrafiken på vissa gator med den här metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".