Oro på Ekebyskolan inför osäker flytt

Lärare och elever på Ekebyskolan i Uppsala hamnar i kläm när två kommunala nämnder inte kan komma överens om vem som ska bestämma vart gymnasieprogrammen där ska ta vägen när de måste flytta.

Under hela det senaste året har lärarna och eleverna på de samhällsvetenskapliga programmen på Ekebyskolan varit oroliga över vart de ska ta vägen när kommunen slutar hyra de lokaler de håller till i idag.

I maj trodde lärare och elever att frågan efter många turer var avgjord. Då bestämde utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att de flesta elever ska få hålla ihop och flytta till det nya Rosendalsgymnasiet i Läkemedelsverkets gamla lokaler nästa höst.

Men nu ser det osäkert ut igen. Orsaken är att den nämnd som ska utföra det här beslutet inte verkar vilja göra det. Enligt ordförande kommer nämnden sannolikt i nästa vecka att skicka ett brev där den kräver att utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden river upp sitt beslut.

Anders Kalat är en av de lärare på Ekebyskolan som skulle vilja få ett slutligt besked. Han tycker att ovissheten påverkar både lärare och elever negativt. 

Orsaken till att produktionssidan vill riva upp beslutet är dels att den tycker att det är den som ska bestämma var olika gymnasieprogram ska ligga dels att den menar att det inte går att sätta så många sammhällselever på Rosendal. Då skulle lokalerna tvingas byggas om  och det blir förstås dyrt.

Men bland de ansvariga på kommunen är det ingen som vill kommentera det här innan det formella belsutet om att skicka brevet mellan nämnderna är fattat. Chefen för gymnasieskolan, ordföranden i produktionsnämnden, Agneta Boström, och ordföranden i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Ulrik Wärnsberg, säger alla att de inte tänker kommentera vare sig konflikten mellan nämnderna eller den oro som finns idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista