Regler behövs för skandaldyra skolresor

Ola Leife (kd), kommunalråd i Uppsala, kräver gemensamma regler för hur och när utlandsresor för kommunal personal får ske. Linnéskolans studieresa kostade 800 000 kronor.

- Det måste finns principer som följs och som rapporteras och att det finns insyn. Och att man kan utkräva ett ansvar för penningförbrukningen, säger Ola Leife (kd)

Upplandsnytt avslöjade i våras att personal på Uppsalaskolor rest för miljonbelopp dom senaste åren, varav den mest uppmärksammade resan var den personalresa som Linnéskolan gjorde till Rom 2001 för 800 000 kr. Ola Leife vänder sig mot att det fortfarande är så i dag att en rektor bara behöver få godkänt från sin överordnade chef, skolchefen, när det gäller den typen av beslut. Ska man använda så stora summor pengar till resor så borde det i så fall ske efter ordentlig diskussion så att politikerna som fördelar pengarna vet om besluten i förväg, menar Leife.

Vid Linnéskolans Romresa godkände nämndordförande själv resan.

- Så kan man inte göra i offentlig verksamhet. Det är en slags brukspatronsmentalitet, säger Ola Leife. Det är viktigt att vi får ett stopp på det här.

På måndag tas frågan upp i kommunfullmäktige, och då kräver Leife att ett gemensamt regelverk kommer införas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".