JK beslutar att studenten inte har rätt till ersättning för sitt lidande. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Morddömd läkarstudent nekas ersättning

1:21 min

Den läkarstudent vid Uppsala universitets läkarprogram som dömts för mordet på syndikalisten Björn Söderberg och inte fick fortsätta sin utbildning, har ingen rätt till ersättning från staten för den skada han anser sig ha lidit beslutar Justitiekanslern.

Det hela handlar om den student som antogs på läkarlinjen vid Uppsala universitet. I samband med att mannen gick på utbildningen blev det känt att mannen dömts för mord. När mannen sedan skulle ut på praktik var det ingen klinik som ville ta emot honom - vilket i sin tur innebar att han inte kunde fortsätta sin utbildning och i praktiken alltså inte längre kunde bli läkare.

Studenten menar i sin anmälan att Uppsala universitet inte gjort tillräckligt för att hitta en praktikplats åt honom och han vill också ha ersättning från staten för den skada han anser sig ha lidit.

Men Justitiekanslern säger nej, JK håller visserligen med om att i och med att studenten inte fick någon praktikplats så omöjliggjordes i praktiken hans vidare studier och att det är olyckligt att han först har tagits in på en utbildning men sedan inte får fortsätta. Men enligt JK fanns det inget sätt på vilket Uppsala universitet kunde ha agerat annorlunda. JK påpekar att det inte finns något stöd för Uppsala universitet att avvisa studenten när han ansökte, något som JK tycker att man borde utreda - alltså tydligare regler för vilka som får påbörja en läkarutbildning, vilka typer av brott i bagget som inte är acceptabla och att det alltid ska finnas ett beslut som studenten kan överklaga.

Reporter Kalle Hedström Gustafsson
kalle.hedstrom.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista