Rekordrån på Arlanda förblir ouppklarat

Det stora värdetransportrånet på Arlanda flygplats för drygt två år sedan kan förbli ouppklarat. Åklagaren lägger ner i princip hela förundersökningen, rapporterar Radio Stockholm. Flera personer har suttit häktade under utredningen, men bevisen har inte räckt för att väcka åtal.

Värdetransportrånet på Arlanda flygplats i juli 2002 är ett av de största rånen i Sverige. Rånarna kom över nära 44 miljoner kronor, främst i utländska valutor.

Det var ett spektakulärt rån. När väktare höll på att lasta pengar från ett plan som nyss anlänt, slog gärningsmännen till. Tre tungt beväpnade rånare klippte upp hänglåset på en grind, körde in på flygplatsen och överrumplade väktarna. Rånarna var maskerade och iklädda gula Arlandavästar. Flykten var också den spektakulär. Flera villospår lades ut för att förvirra polisen, bland annat sattes en bil i brand intill Arlanda som polisen först trodde var flyktbilen.

Under utredningen har ett tiotal personer suttit häktade misstänkta för inblandning i rånet, men nu har åklagare Ulrika Lindsö har valt att lägga ner i princip hela förundersökningen. Brottsmisstankarna mot de flesta som varit misstänkta är avskrivna. Bevisningen har inte räckt för att väcka åtal. Det återstår nu bara en person som är misstänkt för delaktighet i rånet, men om det blir något åtal i det fallet har inte åklagare Ulrika Lindsö beslutat ännu.

Ett av dom största värdetransportrånen i Sverige kan allstå förbli ouppklarat. Att förundersökningen tas upp igen är inte troligt.
- Det känns som vi har utömt det mesta, det skulle vara om det kom ett erkännade eller ett nytt vittne, säger Ulrika Lindsö till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".