Ödesbeslut för Knivstaungdomar

Kommande tisdag är något av en ödesdag för ungdomshockeyn i Knivsta. Då beslutar Uppsala kommun om Knivstaungdomarna ska få fortsätta att träna i Gränby ishall, vilket inte är självklart sedan Knivsta blev egen kommun. Blir det nej är hockeyn i Knivsta hotad, menar ledare i Knivsta IK.

Eftersom Knivsta ännu inte har en egen ishall, är det absolut nödvändigt att ungdomarna får spela i Uppsala i en säsong till, säger Knivsta IK:s ungdomslagledare Johan Backlund.

- Ja, slutar de med ishockeyn nu, så är det nog svårt att ta upp det nästa säsong, för många i alla fall. Utan det tråkiga är, att om Knivsta är så bra att den fixar en yta till nästa år, så kanske vi inte har så mycket verksamhet att sätta på isen där. Utan man måste hålla det vid liv, annars kommer allting att försvinna. Det går nog så till, tyvärr.

Och på tisdag avgörs det alltså, när fritids- och naturvårdsnämnden i Uppsala beslutar om Knivstaungdomarna får fortsätta med hockeyn en säsong till i Gränbyhallen.

Kommunalrådet i Knivsta, Göran Nilsson, har också flera gånger skrivit till Uppsala kommun och vädjat. Han säger till Upplandsnytt att han har gott hopp om fortsatta istider för Knivsta IK.

Men ett sådant beslut skulle knappast bli populärt i Uppsala. För i Gränby är det redan trångt för Uppsalas egna ungdomar, säger Janne Lundström som är ansvarig för ungdomsverksamheten i Almtuna.

- Det finns inte möjlighet att ta emot alla som vill spela, inte i någon åldersgrupp. Vi vill gärna ha kvar Knivsta som hockeyklubb. Det vore tvärtom väldigt tråkigt om man tvingades lägga ner. Men vi måste se om vårt eget hus i första hand.

I Knivsta tycker man att Uppsala kommun kan kosta på sig att vara lite schysst just nu. Nästa år byggs, om planerna går i lås, en ny isyta i Knivsta, där också Uppsalaklubbar ska kunna boka tider.

Knivstaungdomarna, säger ledaren Johan Backlund, behöver bara några timmar i veckan i Gränby, och just nu talar ungdomarna knappt om nåt annat än beslutet på tisdag.

- De slits mellan hopp och förtvivlan. De hoppas naturligtvis att de ska få fortsätta med det de gör, men ibland har det sett mörkt ut. Och det här är väl sista chansen, nu då...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".