Allt fler kamphundar i Uppsala

Hundägare och poliser ser fler så kallade kamphundar ute i Uppsala. Det verkar som om det mest är unga män som lockas av American Staffordshire terrier och andra liknande blandraskombinationer. Roger Zetterberg är chef för Uppsalapolisens hundenhet. 

Amstaffen, som den också kallas, är en ras som härstammar från Pitbullterriern. De senaste åren har ett fåtal registrerats i Uppsala län och i hela landet finns omkring 600 stycken. När man talar om Pitbulls syftar man ofta på en rad olika kamphundsblandraser. Men alla blandraser i Sverige registreras i samma grupp så därför är det mycket svårt att få någon statistik. Och i sig är de här hundarna inget problem, de föds inte som monster utan kräver träning för att bli farliga. Polisen har inte fått några tips om att det förekommer hundkamper i Uppsala. Däremot vet man att hundägare fått förfrågan om de vill ställa upp med sin hund - men tackat nej. På smådjurskliniken vid Ultuna har en ung amstaff avlivats i år. Vid några tillfällen tidigare har personalen misstänkt att en hund varit med i någon form av kamp, men inte haft några bevis. Kamis engelska cockerspaniel Tintin blev attackerad av en pitbullliknande hund i Gamla Uppsala.

Reporter: cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".