Kamphundar ska kontrolleras

Polisen i Uppsala kommer i höst att göra en kontroll av de kamphundar som finns i länet. Hittills har Uppsala varit förskonat från hundkamper, men de sorters hundar som ofta används vid kamper har blivit vanligare här.

- Det är främst den patrullerande personalen som kommer att få i uppgift att titta extra noga efter de här hundraserna och kanske också ta kontakt med ägarna och prata med dem, säger Roger Zetterberg, chef för hundenheten på Uppsalapolisen.

Roger Zetterberg testade för en tid sedan en hund som man tror har använts i kamper. Hunden var lugn och trevlig till en början, men kunde inte sluta bita när han blev skrämd av ett föremål. Poliserna ville att den skulle avlivas. Men ägaren fick till slut behålla hunden med kravet att den alltid ska vara kopplad.

När folk ringer polisen och kennelklubben om hundproblem har det ofta rört sig om Stenhagen, Gränby och Gottsunda. Kami som äger en Cockerspaniel och Carolina som är ute med en lånad Golden Retriever brukar båda möta pitbulliknande hundar.

- Det börjar ju bli fler och fler sådana.

- Det är jättebra att polisen ska kolla upp de här hundarna, de borde har gjort det för länge sedan för de är ju som vapen.

I Malmö vill polisen nu kunna klassa hotfulla hundar som ett vapen eller hjälpmedel vid brott. Det här gör att man i så fall snabbt kan omhänderta en aggressiv hund, ungefär som när en rattfyllerist blir av med bilen. Roger Zetterberg på Uppsalapolisen tycker att förslaget är väldigt bra:

-  Vi stöttar det till fullo och vi får väl se hur man kommer att lyckas när den rättsliga prövningen är klar på det här.

Kontakta reportern:

cecilia.ohlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".