Unga sexförbrytare släpps i förtid

Unga våldtäktsmän får ofta sin behandling avbruten och släpps ut från behandlinghemmet, trots att det är risk att de ska begå nya våldtäkter.

På Bärby ungdomshem utanför Uppsala, som är specialiserat på vård av sexförbrytare, har bara två av tio unga som dömts till sluten ungdomsvård blivit färdigbehandlade. Resten har kommunerna valt att flytta över till billigare vårdformer, eller också har de fått flytta hem igen. Det berättar P3:s program Front.

På Bärby behandlingshem i Uppland hamnar dom flesta unga våldtäktsmän som dömts till sluten ungdomsvård LSU. Lagen om sluten ungdomsvård kom 1999. Lagen skulle förhindra att unga brottslingar skulle hamna i fängelse. Istället skulle få vård på anstalt.

För varje år som gått sen dess döms fler och fler till sluten ungdomsvård efter att ha begått sexuella övergrepp. De döms till vård, men vårdtiden bestäms av straffskalan och inte av av vårdbehovet.

Hittills har ett tiotal 15 till 17-åringar dömts till LSU efter att ha begått sexuella övergrepp. Tio av dem har varit på Bärby. Men bara två av dom har vårdats klart.

- Konsekvensen blir ju att en del ungdomar inte får den vård de skulle behöva och det betyder att de kommer att begå nya övergrepp i större omfattning än om de skulle ha fått behandling.  Det handlar till största delen om pengar, säger Per Blomquist, som ansvarar för vården av unga sexförbrytare på Bärby behandlingshem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista