Kackerlackorna invaderar lägenheter

Kackerlackan är en allt mer frekvent gäst här i Sverige, inte bara på matställen, utan även i våra hem. I Uppsalaområdet har anmälningarna om kackerlackor i lägenheter ökat de senaste åren, eftersom vi reser mer och gärna köper utländsk mat i våra butiker.

-Något ärende, det har man nog varje vecka, det skulle jag vilja säga. Det kan ju hända att man får sanera hela hus och att man måste gå igenom alla lägenheter för att förvissa sig om i vilken omfattning de har spridit sig. Det kan ju vara höghus som är sju, åtta våningar ibland. Det säger Mattias Book, som är skadedjurstekniker på företaget Nomor i Uppsala.

I veckan berättade vi om familjen Bergström i Uppsala, som fick en oväntad kackerlacksupplevelse efter att ha besökt Mc Donald’s.

Fast det är inte på restauranger som kackerlackan verkar härja som värst nuförtiden, utan alltså i människors hem, säger skadedjursteknikern Mattias Book, som anser att det här är ett klart ökande problem.

De objudna gästerna är utländska kackerlacksarter som slinker in via matleveranser och folks resväskor och kläder. När de väl fått fäste i ett hyreshus, till exempel, då gäller det att vara snabb, för kackerlackorna är kvicka och ganska ohälsosamma rumskamrater, berättar Mattias Book.

-De kan ju smutsa ner, och smutsa ner livsmedel och det är obehagliga djur att ha. Och de kan bli ganska många om man inte får bort dem.

- Hur många kan de bli?

-Får de riktigt fäste kan de ju bli riktigt många. Då kan de ju bli, i värsta fall, flera hundra.

- I en och samma lägenhet menar du?

-I ett och samma kök, ja. Så kan det vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".