Patientmaten ska utredas

0:40 min

Efter mycket kritik mot patientmaten inom landstinget tillsätts nu en utredning.

Sedan början på 2010 levereras maten till patienterna från Västerås, något som blev dyrare än det var tänkt samtidigt som maten fått kritik från patienter. Nu tillsätts en utredning som ska bland annat ska komma fram till om avtalet med landstinget i Västmanland ska sägas upp.

– När vi tog beslutet 2009, hade vi inget bättre alternativ. Då lagade vi maten själva på Akademiska Sjukhuset men det köket blev utdömt. Sedan har det varit en del problem på vägen, vi har fått kritik för varmhållningen, kvalitén och hur maten tillagas och vilken typ av kost vi har. Det är vad vi ska utreda nu: vilken typ av mat vi ska ha, vem som ska leverera den eller ska vi laga den själva.

När går kontraktet ut?

– Avtalet är skrivet tills vidare men det står i reglementet att det ska sägas upp ett år innan mandattidens utgång, sista oktober 2014, så i princip måste det i så falla sägas upp under hösten 2013, säger Nina Lagh (M), vice ordförande produktionsstyrelsen i Landstinget i Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista