Klamydia ökar i Uppsala län

Sjukdomen klamydia ökar nu runt om i landet. Antalet fall av klamydia här i Uppsala län har ökat med nästan 18 procent under det första halvåret i år.

Jämfört med tidigare har klamydiaspridningen varit riktigt stor bland ungdomar under 20 år, men enligt de ungdomar Upplandsnytt träffade på Linneskolan idag är det dock inte klamydia man är rädd för utan om man skulle bli med barn eller smittas av HIV.

Men könssjukdomar som gonorré, klamydia och syfilis har har under de senaste åren ökat och mest ökar klamydia. I Uppsala län har alltså klamydia ökat med nästan 18 %, 580 fall, under första halvåret i år jämfört med motsvarande period 2003. I hela landet har sjukdomen ökat med drygt 28 %.

Sist man hade en sådan ökning var i slutet av 80-talet och enligt Anders Hallén överläkare på hudkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala beror ökningen på våra förändrade sexualvanor. 

-När gonorrén ökade runt 1970 då var ju det där med kärlek för vänskaps skull och alltihopa. Då hade man mycket partners och man bytte partners ofta. Sen ändrade ju det sig och sen så gick man över i ett sexualbeteende där man var trogen i den relation man hade. Man hade bara en partner i taget. Det här har svängt lite nu igen nu har man och har man också fler partners på kortare tid och då sprider man ju dom här sjukdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista