Misshandelsmisstänkt i rätten

1:30 min

Under stort säkerhetspådrag hålls i dag rättegång i Uppsala mot den man i 40-årsåldern som greps misstänkt för en brutal misshandel av en man i Örbyhus i vintras. Mannen nekar till brottet.

Tre män har tidigare dömts till fängelse för deras inblandning i dramat. Nu står också den 40-årige mannen åtalad för grov misshandel. Och enligt åtalet ska mannen ha deltagit i misshandeln eller åtminstone varit den som gett tecken åt de andra att utföra misshandeln.

När rättegången började nekade mannen till brottet.

– Min klient är förvissad om att han kommer att få en rättvis prövning och att han kommer att bli frikänd, säger mannens försvarare Tomas Olsson.

Han tycker också att åklagarens utredning är väldigt svag och att bevisningen motsäger de påståenden åklagaren gör om att hans klient skulle ha deltagit i misshandeln.

– Åklagaren har små utsikter att nå framgång, säger han.  

Den misshandel som ägde rum i Örbyhus i vintras ledde till att fyra män greps och en 39-årig man anhölls i sin frånvaro.

39-åringen kunde sedan gripas under en trappa vid sina svärföräldrars hus i början av juli. Och i dag hålls alltså rättegång mot mannen. Han misstänks för att ha varit drivkraften bakom misshandeln, och anklagades under rättegången för att ha givit tecken åt fyra maskerade män att utföra gärningen.

Enligt åklagare Elin Blank så är bevisningen mot mannen bra. Hon ser tydliga motiv till gärningen och anser att berättelserna från målsägande, som tydligt pekar ut den misstänkte som initiativtagare och den som beordrat misshandeln, är tillräckligt för att fälla den misstänkte.

– Dels ska vi höra den misstänkte sedan har vi några vittnesförhör också som jag menar styrker upp motivbilden och motsäger den berättelse som den tilltalade har lämnat så här långt, säger åklagaren Elin Blank.

Jakob Nystedt
jakob.nystedt@sr.se