Blind somalisk man kan tvingas flytta från Enköping

En blind somalisk man kan tvingas flytta till en flyktingförläggning i Norrland från sin son i Enköping, som tar hand om honom. Det är resultatet av oklara regler när tillfälliga uppehållstillstånd går ut.

I Enköping bor det fyra somalier vars tillfälliga uppehållstillsånd har gått ut. Två av dem får bo kvar i Enköping men de andra två kommer att flyttas. Den ena som är blind riskeras alltså att flyttas upp till en flyktingförläggning i norra Sverige, långt från lägenheten där han bor med sin son som hjälper honom med det mesta idag.

Mellan 2000 och 2003 fick många somalier som sökte asyl i Sverige tillfälliga uppehållstillstånd.

De hade inte tillräckliga skäl för att klassas som flyktingar, men det var för osäkert i Somalia för att de skulle kunna åka tillbaka. Tillfälliga uppehållstillstånd gäller ett år i taget och många tillstånd går ut nu, och enligt Migrationsverket har situationen i Somalia förändrats och de flesta kan återvända.

Calassey Colow, en av de fyra somalierna, säger till Upplandsnytt att hon trivs Enköping och inte vill flytta omkring.

Eftersom sitautionen i Somalia har förändrats så enligt Migrationsverket kan de flesta somalier återvända. Men till återvändandet är det oklart var de ska ta vägen, och lagen är oklar om det är kommunerna eller Migrationsverket som har ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".