Larmet om branden kom strax efter 16.30-tiden. Foto: Karin Johansson/Sveriges Radio.
Älvkarleby

Fabrik totalförstörd i storbrand

1:15 min

Kartongfabriken Global Pac i Älvkarleby söder om Gävle totalförstördes i en brand under fredagskvällen. 

– Jag kan inte förstå att det har hänt, säger företagets vd till Upplandsnytt.

Sent i går eftermiddag fick räddningstjänsten larmet och ett 20-tal brandmän kämpade i går kväll med att släcka den övertända byggnaden.

– När jag hörde första bilen gick vi ut, bara minuten efter kom det två bilar till, så vi åkte dit för att titta. Det var helt övertänt då, och det kom stor, svart rök. Det kom brandbilar hela tiden, men de kom knappt fram för alla bilar som stod här, berättar Sylve Lindholm som bor bara några hundra meter från kartongfabriken.

– När vi kom fram med första styrkan var det i princip övertänt, så vi har inriktat oss på att skydda intilliggande verksamheter, säger räddningsledare Martin Johansson.

Enligt uppgift till P4 Gävleborg är Global Pacs lokaler helt förstörda, bland annat har delar av byggnaden rasat ihop. Kringliggande hus har däremot klarat sig.

Gästrike räddningstjänst hade vid 20-tiden fått kontroll på branden. Fortfarande kl 8 på morgonen jobbade man med eftersläckning och beräknade kunna lämna platsen framåt förmiddagen.

Det är inte känt vad som orsakat eldsvådan. Ingen skadades vid branden, som startade vid 16.30-tiden.

Kartongfabrikens VD, Tahir Cicek, ville under lördagsmorgonen inte kommentera värdet på det som hade blivit förstört i branden.

Han befinner sig i Turkiet för tillfället, men beslutade att ordna en flygbiljett tillbaka till Sverige så fort han fick reda på olyckan.

– Jag kan inte förstå att det har hänt. Hela vår verksamhet har blivit nollad. Som det ser ut nu har jag inget jobb att gå till på måndag. Så mycket är säkert, säger han till Upplandsnytt.

Företaget har en omsättning på drygt 14 miljoner kronor årligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista