Blodproven har flyttat

1:30 min

Ett ishotell på Akademiska sjukhuset i Uppsala? Jo, det finns. Men gästerna är inte du och jag eller andra turister utan framförallt blodprover.

Den Sverigeunika biobanken togs nyligen i bruk och ligger i en 700 kvadratmeter stor lokal på Akademiska sjukhuset, det så kallade ishotellet.

– Det vi har gjort är att integrerat insamlingen av biobanksprover med de vanliga provtagningarna som sker inom vården, för att det här ska bli så strömlinjeformat och enkelt som möjligt, säger projektledaren Maria Storgärds.

Med 5 000 blodprov om dagen, eller 150 000 blodprov i månaden så vill det till att de blir ordentligt märkta. Fram tills nu har väldigt mycket arbetstid gått åt till att sätta etiketter på pyttesmå provrör.

– När jag jobbade som forskare satt jag och skrev etiketter för hand, och det var ofta det blev fel nummer, säger Anna Beskow, chef för Uppsala biobank.

Det kommer sparas massor med tid tack vare det nya, förbättrade systemet att ta hand om blodprover. Det är ett ovanligt lyckat resultat av ett samarbete mellan landstinget och Uppsala universitet.

Hör ett längre inslag om ishotellet i P4 Morgon måndag kl 07.30.