"Ökat tryck runt Mälaren"

"Det är ju ett ökat tryck runt Mälaren"
0:44 min

Trafik, miljö och exploatering kring Mälaren står idag i fokus på en konferens för berörda län i Västerås. Det finns många viktiga frågor att diskutera, säger Västmanlands landshövding Ingemar Skogö, som är värd för mötet.

– Det är ju ett ökat tryck när det gäller exploatering, när det gäller transporter och så runt Mälaren. Under senare år har det också blivit mer uppenbart att på grund av klimatförändringar så kan riskerna för översvämmningar öka, vi behöver en bättre avtappning av Mälaren. I ett 100-årsperspektiv kanske Mälaren är på väg att åter bli en havsvik, säger Ingemar Skogö.

En nyckelfråga för att slippa översvämningar i byar och städer runt sjön är en bättre koll på vattenavtappningen ut i havet. Den nivåregleringen kan ske med nya luckor i Slussen i Stockholm, berättar Sten Bergstöm, professor på SMHI.

– Löser vi Slussenproblemt och sätter in nya luckor, då har vi säkrat ungefär 100 år, säger Sten Bergström.

Bättre avrinning ur Mälaren, det är steg ett?

– Det är steg ett, och i samband med det måste man också ta ställning till hur regleringen ska gå till. Alltså, hur man ska sköta de här luckorna, och då är det många intressen som dyker upp. Det är miljöintresset, man vill ha variationer i Mälaren. Man vill ha översvämningar för den biologiska mångfalden till exempel, sjöfarten vill bara ha höga nivåer, jordbruket vill ofta ha låga nivåer, speciellt på vissa årstider. Sedan har vi all bebyggelse, som kryper allt närmare vattnet, och man vill såklart inte ha vattnet in i de nybyggda husen och infrastrukturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".