Öppettider i förskolan

Föräldrar ska avgöra öppettider

1:32 min

Öppettiderna på dagis ska bli mer generösa i Uppsala. Det har Upplandsnytt berättat om. Men redan nu ska förskolorna anpassa sina öppettider efter vad föräldrarna behöver. Det står i skollagen.

- Vi försöker tillmötesgå så långt det är möjligt på den förskola där barnet är. I enstaka fall kan det innebära att barnet frå flytta över till en annan förskola i närområdet, säger Inger Jonsson affärsområderschef för förskolan i Uppsala.

Borde det vara så?

- Nej, jag kan tycka att det inte borde vara så.

På Uppsala kommuns hemsida står öppettiderna på de olika förskolorna. 7 till 17 är inte ovanligt och inget står det om att den tiden är öppen för diskussion.

Inger Jonsson säger att pengarna de får inte räcker till att alla förskolor ska ha öppet halv sju till halv sju, men att om det inte går att förlänga öppettiderna på en förskola så kan man alltså erbjudas en plats på en annan i samma område.

- Vi har talat om för våra uppdragsivare att vi inte tycker att föräldrar ska behöva byta förskola.

Hur många föräldrar tror du är medvetna om att man har rätt att skjuta på öppettiderna?

- Det hoppas jag att alla vet, säger Inger Jonsson.

Nu har tjänstemän och politiker lämnat ett förslag som innebär att förskolorna ska få en extra ersättning om de håller öppet längre tid. Moderaten Cecilia Forss är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

- Jag tror att det är ganska många som undviker att bråka med förskolan utan de försöker att anpassa sig. Nu vill vi att man ska kunna ha den här diskussionen med förskolan utan att man ska behvöa känna att man omöjliggör annan verksamhet, säger Cecilia Forss (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.