Ulf Ekman slipper åtal

Det blir ingen förundersökning efter Ulf Ekmans predikan om homosexualitet.   

Det blir inget åtal mot Pastor Ulf Ekman vid Livets Ord i Uppsala efter en predikan om homosexualitet som spritts på video. Ulf Ekman har därmed inte gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Det var 31 juli i år som Ulf Ekman uttalade sitt stöd för pingstpastorn Åke Green på Öland som i juli dömdes för hets mot folkgrupp. Green hade enligt domstolen uttalat sig kränkande om homosexuella.

Ulf Ekmans förkunnelse bestod i att han läste högt ur bibeln och citerade ställen där homosexualitet fördöms och förklarade att detta var Guds ord och att han tror på dem.

Idag beslöt åklagare Katrin Rudström i Uppsala att inte inleda någon förundersökning. Därmed delar hon Justitiekanslerns uppfattning om händelsen som inte heller ville driva ärendet vidare.

JK skrev i sitt beslut bland annat att ”syftet med predikan synes inte ha varit att kränka eller nedvärdera homosexuella utan i stället främst att förklara och lägga ut den trosuppfattning och syn på bibeltexterna som Livets Ord står för”.

Katrin Rudström menar att det finns religionsfrihet och är man bokstavstroende har man rätt att vara det. Hon ser predikan som ett inlägg i debatten om yttrande- och religionsfriheten. Rudström tycker inte att predikan var ringaktande eller förklenande om homosexuella och därför kan inte Ulf Ekman misstänkas för hets mot folkgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".