Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Protest mot arbetsvillkor

Sköterskor erbjuds kortare arbetstid

1:13 min

Efter att en tredjedel av sjuksköterskorna på Akademiska sjukhusets akutmottagning sagt upp sig, har sjukhusledningen i dag presenterat ett förslag för att förbättra arbetsmiljön. Där ingår bland annat kortare arbetstid.

Vid två-tiden i dag presenterades de förslag till förändringar i arbetsmiljön som ledningen för Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetat fram.

Förslagen kommer efter att över en tredjedel av akutmottagningens sjuksköterskor sagt upp sig i protest mot årets lönetilldelning.

– Vi har sedan början av sommaren fört en bra och konstruktiv diskussion med representanter för sjuksköterskorna. Vi har haft ytterligare möte i dag där vi har erbjudit dem dels möjligheten att träda in i en arbetstidsmodell som leder till viss arbetstidsförkortning, och dels aviserat andra arbetsmiljöfrågor på akutmottagningen, säger Martin Engström, divisionschef på Akademiska sjukhuset.

Hur har de här förslagen mottagits av sjuksköterskorna då?

– Min uppfattning är att de har mottagits positivt av sjuksköterskorna på akutmottagningen.

Akademiska sjukhuset presenterade i dag ett förslag tänkt att förbättra arbetsmiljön på sjukhusets akutmottagning.

Att förbättra vidareutbildning och att ta till vara på personalens kompetens är några exempel på hur arbetsmiljön ska förbättras. Akutmottagningens personal föreslås också få en modell för arbetstidsförkortning.

Annika Jonasson är Vårdförbundets ordförande i Uppsala.

– Att de tänker förkorta arbetstiden, det är svårt att säga om det kommer få någon effekt för vi vet inte hur mycket det blir. Att man tänker utveckla en vidareutbildning ser vi som väldigt positivt, att man vill arbeta ihop med Uppsala universitet.

Sjukhuset föreslår att man ska arbeta för en specialistutbildning i akutsjukvård för sjuksköterskor i samarbete med Uppsala universitet.

– Det är vår ambition att göra akutmottagningen till en attraktiv arbetsplats att arbeta på och vår förhoppning är att de sjuksköterskor som sade upp sig i början av juli stannar kvar. De har värdefull kompetens som behövs på Akademiska, säger Martin Engström, tillförordnad chef för akut- och rehabiliteringsdivisionen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista