Stödboende i Uppsala anmäls för bristande rutiner

Det finns brister i rutinerna vid stödboendet i Gottsunda i Uppsala, där en 81-årig man hittades död i sin lägenhet. Därför anmäls nu händelsen enligt Lex Maria av medicinskt ansvarig sköterska.

Det saknades också dokumentation om mannens hälsa och ingen riktig överenskommelse om hur vården av honom skulle se ut när han bodde där.

Trots att ansvarig sjuksköterska Gunn Henny Dahl går igenom mängder med ärenden och händelser så är det här bara fall nummer två sedan i februari som är så allvarligt att det nu anmäls till socialstyrelsen enligt Lex Maria föratt få hjälp med ansvarsbiten.

Mannen hade i tretton år bott i det särskilda boendet,  han klarade mycket själv och  föredrog också att vara för sig själv. Personalen hade en muntlig överenskommelse att titta till honom en gång i veckan. Men när han hittades död en sommarsöndag så visste ingen hur länge han legat där.

Gunn Henny Dahl säger att det är ovisst om mannen hade överlevt om rutinerna hade varit bättre.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".