Belysningsstolpe välte över femårig flicka. Foto: August Bergkvist/SR

Femåring fick stolpe över sig

0:52 min

En femårig flicka skadades allvarligt när en belysningsstolpe på en idrottsplats i Enköping plötsligt gick av och träffade flickan. Hon fördes i ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

Enligt sjukhuset är flickans skador inte livshotande och på söndagskvällen var hennes tillstånd stabilt.

När olyckan inträffade vid halv tre på eftermiddagen på söndagen pågick en fotbollsmatch på platsen. Kari Tapper, lagledare, var ett av många vittnen till olyckan.

– Någon började skrika, och sedan såg jag att en stålställning rasat ner och att det var ett litet barn under, berättar han.

– Det var folk framme direkt och lyfte upp ställningen och fick ut tjejen. Det är en sådan sak som inte får hända, fortsätter han.

Polisen har hört flera vittnen till olyckan.

– Man kommer att göra en teknisk undersökning på platsen i morgon och titta på fästena där det har lossnat för att göra en bedömning om den är rätt dimensionerad, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Lyckligtvis fanns det både sjukvårdspersonal och räddningspersonal på platsen när olyckan inträffade, berättar lagledaren Kari Tapper.

– De fick igång andningen på henne. Det var väldigt tur att det fanns kunnig personal på plats.

Olyckan inträffade på Fanna idrottsplats. Ove Dahlberg, ordförande i Fanna BK, vill i första hand lägga fokus på flickan och hennes familj.

– Vi hoppas att flickan nu blir så pigg som möjligt, och sen får vi se vad polisens tekniska utredning ger. Vem som ska hållas ansvarig blir nästa steg i det hela. Säkerligen kan man hitta någon syndabock någonstans, det tror jag, säger Ove Dahlberg.

Det var många barn på plats vid matchen eftersom det var två flicklag som möttes i fotbollsmatchen.

– Krisgrupper tillsattes i går när det hände, och även i kväll kommer det finnas en krisgrupp på Fanna IP och i andra klubben, Södra Trögd, säger Ove Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista