Allt färre barn vaccineras

Allt färre väljer att vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och rödahund. Trots att det är sjukdomar som kan orsaka sterilitet, dövhet och hjärnhinneinflammation. Uppsala län är sämst i landet på att vaccinera barn.
Vaccinet mot mässling, påssjuka och rödahund har använts sedan 80- talet. Uppsala län tillsammans med Stockholms län, vaccinerar minst barn i hela landet. I Uppsala ligger siffran nu nere på 90 procent - en magisk gräns som innebär att av de tretusen barn som föds i länet så är det trehundra som inte vaccineras. När de ovaccinerade barnen bor inom samma område så anses det vara en alltför låg siffra. Föräldrar i Älvkarleby, Tierp och Håbo är piggast på att vaccinera sina barn, men i Uppsala och Enköping är föräldrar mer skeptiska. På senaste tiden har flera artiklar skrivits i ämnet - en del forskare har bland annat menat att vaccinet skulle orsaka autism och en kronisk tarmsjukdom hos barnen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".