Gert var först på plats vid olyckan

Gert Lindblom var ute och rastade sina hundar igår kväll vid Vaksalatorg, och var med om att dra ut den kvinnliga föraren ur den förstörda bilen:

- Allra först så hörde jag en fruktansvärd smäll. Efter det så var det mindre smällar. Sen hörde jag skrik, och till slut en kraftig smäll då bilen smällde in i husfasaden där, berättar Gert.

Det är fortfarande inte säkerställt vad som ligger bakom olyckan igår kväll då fem unga kvinnor blev påkörda av en kvinnlig bilist längs med Vaksalagatan i Uppsala.

Fem unga kvinnor i 20-års åldern skadades innan bilens vansinnesfärd slutade i en husvägg. Tillståndet är livhotande för en 20-årig kvinna som opererats under natten. Ytterligare en svårt skadad kvinna kommer att opereras under dan och tillståndet för en 19-åring är allvarligt men stabilt.

Polisen har under dagen förhört den kvinnliga föraren på sjukhuset där hon var kvar för observation. Men vad hon har sagt i förhören är polisen förtegen om. Enligt uppgift tidigare ska kvinnan själv inte ha några minnesbilder av olyckan. Gert Lindblom var först fram till bilen eftewr att den stannat:

- Vi hjälpte ut henne ur bilen, och så sa hon: ’Vad har jag ställt till med? Vad har jag gjort?’. Hon var medtagen och sen försökte vi få hit ambulans så fort som möjligt, berättar Gert.

Bilen hade först kört på två kvinnor på cykel i höjd med Botvidsgatan. Trots att den sen i nästa korsning, vid Väderkvarnsgatan, körde på en annan personbil och rakt in i ett trafikljus hejdades inte bilens framfart, utan åkte istället upp på trottoaren vid affärshuset Kvarnen där ytterligare tre kvinnor blev påkörda. Bildelar, stolpar, cykeldelar, vägskyltar och personliga tillhörigheter låg utspridda bland de skadade.

- Det låg människor och radioapparater utspritt överallt på båda sidorna av vägen, berättar Gert.

- Vad tänkte du när du såg det här?

- Man trodde ju inte att det var sant! Det gick ju så fruktansvärt fort. Det är chockerande att sånt här kan hända, vem som helst kan ju komma i vägen för sånt här. Har man otur så... Man får ju vara lite försiktig när man passerar övergångsställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista