Ny SOS-central ska förbättra hjälpen

Uppsala läns landsting kommer tillsammans med tre andra län att starta upp en gemensam SOS-central.

Det nya samarbetet mellan Uppsala, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska se till att fler personer får rätt hjälp snabbt.

Den nya centralen startas upp under våren nästa år och kommer att ligga i Falun, och där ska man kunna ha full koll på var alla 125 ambulanser i de fyra länen finns. Lars Engerström är chefsläkare på SOS i Falun:

- Vi säger till exempel att en Dala-ambulans har transporterat en patient till Akademiska sjukhuset i Uppsala, och så är de på väg hem när det kommer ett larm om en hjrtsjuk person i Sala. Då är det ju smidigare att den ambulansen, som då kanske är närmast patienten, kör honom till Västerås, säger Lars Engerström.

Det är inte bara den gemensamma SOS-centralen som kommer att finnas i Falun. Sjuksköterskor från akutmottagningen på Falu Lasarett kommer att jobba tillsammans SOS-personalen för att ge bra råd till ambulanspersonalen när de är ute. De här sköterskorna kommer att fungera som rådgivare för alla fyra länen.

Anledningen till att det blev just Falun som tar hand om rådgivningen är att sjuksköterskorna i Falun i många år har jobbat både med telefonrådgivning och som sköterskor på akutmottagningen.

Agneta Göransson som är chef på akuten på Falu lasarett tycker att det här är en stor fördel eftersom dom här sköterskorna hela tiden har kontakt med sjuka människor i sitt praktiska arbete på akuten, och inte bara i telefon. Hon är mycket nöjd med att Falu lasarett fick det här uppdraget.

- Ja, det känns jättebra, för vi har ju gjort det här i så många år. Det känns som om vi äntligen har fått den feeback vi behövde, säger Agneta Göransson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".