Omhändertagna körkort på grund av sjukdom ökar

Däremot har man inte någon kontroll över dom som bara har b-körkort.

Polisen utreder fortfarande den allvarliga olyckan i fredags kväll då fem kvinnor mejades ner av en skenande bil i Uppsala. För en av kvinnorna är tillståndet ännu livshotande.

En plötslig sjukdom kan ha legat bakom olyckan.

Anders Ringvall är chef för trafikfunktionen vid länsstyrelsen, som har hand om körkortsärenden. Sedan några år tillbaka så kräver Vägverket ett läkarintyg för alla som har en högre behörighet på sitt körkort - å där har man alltså lyckats fånga upp fler som INTE klarar av att köra bil, mellan år 2002 å 2003 så ökade antalet omhändertagna körkort på grund av sjukdom med närmare 65 procent i Uppsala län.

Däremot har man inte någon kontroll över dom som bara har b-körkort, där vilar ansvaret hos varje läkare. Om inte läkaren kan förmå patienten att sluta köra bil - så ska man anmäla det till länsstyrelsen, något som inte alltid fungerar.

Det kan handla om epilepsi eller diabetes som hindrar en person från att köra bil, men synen kan också vara ett hinder

Ibland har synen inte testats på väldigt länge och personer kör utan tillräckligt skarpa glasögon. Men ibland finns det fall där ett glasögonbyte inte hjälper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista