Bra stöd för vittnen i Uppsala län

Vittnesstödsverksamheten fungerar bra i Uppsala län. Både tingsrätterna i Enköping, Uppsala och Tierp har tillräckligt med vittnesstödjare så att alla som vill ha det vid en rättegång kan få det.

Många som kommer till en rättegång tycker det är skönt att få stöd. Det säger Linda Öhlin som är samordnare för vittnesstödjarna i Uppsala.

- De flesta blir rätt glatt överaskade att det det finns någon här som möter dem och tar hand om dem. för att för en person som aldrg varit känns det ju väldigt skrämmande och så stort att det ska sitta några och döma där framme.

Vittnesstödjarna ska finnas som stöd för vittnen och brottsoffer för att de ska känna sig tryggare i rättssalen. Vittnesstödjarna är frivilliga och jobbar ideelt. Vittnesstöd startade först i Storbritannien och 1995 kom det till Sverige.

I Tierp har det funnits sen 1999, i Uppsala sen 2000, och i Enköping sen 2001. Birgitta Lundgren som är samordnare i Enköping-Håbo, säger att alla som vill ha stöd kan få det och många som kommer till tingsrätten tycker att det är bra med vittnesstödet.

Regeringen har som mål att det ska finnas vittnesstödjare vid alla tings- och hovrätter i landet för att förbättra rättssäkerheten, men i Stockholmsområdet till exempel, har antalet vittnesstödjare minskat i sju av åtta tingsrätter och det är inte alla vittnen som får stöd. 

I Uppsala län är det alltså bättre. Uppsala skiljer sig också från andra tingsrätter eftersom det bara är juridikstudenter som är vittnesstödjare. Eftersom studenterna bland annat läser rättskunskap så är det många som vill vara vittnesstödjare för att lära sig säger Linda Öhlin, och vittnesstödet ger också bättre vittnen forstätter hon:

-Vår erfarenhet visar, och det har även rådmännen sagt, att ett lugnt vittne är ett bra vittne. För man kommer i håg mer och känner sig trygg. Så vi försöker lugna personen och ge information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".