Från Gimo till mardrömmen i Beslan

Den första skoldagen blev en mardröm för sexåriga Amiran. I flera år har han bott på flyktingförläggningen i Gimo - i somras avvisades familjen till Nordossetien och han var en av drygt tusen som hölls som gisslan i skolan i Beslan. Stefan Udovic (uttalas Odovic), Uppsalabo och engagerad i Tjejenienfrågan har haft kontakt med familjen och sexårige Amiran

Familjen bor bara femti meter från den ökända skolan.Första dagen följdes Amiran dit av sin morbror och sina kusiner. Mamma Angela Dougujev kom en kort stund efter - men hejdades av polis eftersom terroristerna redan tagit över skolan. Under de fruktansvärda dygnen inne  i gymnastiksalen sov lille Amiran stor del av tiden - han har lärt sig stänga av sina känslor, att hålla sig i schack, enligt pappan, något som har kommit efter en utdragen, osäker tid och väntan på flyktingförläggningar i Sverige - bland annat i Gimo. Pappan, Moukharbek är ursprungligen från Tjetjenien - och  det var på grund av kriget han sökte sig till Sverige 1999 - Angela och Amiran kom efter två år senare. I juni i år skickades de tillbaka - bara någon månad senare togs Amiran som gisslan i skolan. När taket till gymnastiksalen rasade in och skottlossningen påbörjade så flydde han. Några småsår och skrubbsår var de enda kroppsliga skadorna Amiran fick - han var en som ändå lyckades överleva gisslandramat som hittills skördat drygt 330 offer - varav minst hälften barn. Fortfarande vårdas hundratalet svårt skadade på sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".