Dyra kostnader för Uppsalas kollektivtrafik

Upplands lokaltrafik får runt tio miljoner kronor mer än beräknat i utgifter. Nu varnar ULs nytillträdde vd Klas Wåhlberg att de kommer tvingas till åtgärder om inte kommuner och landsting skjuter till extra pengar.

Klas Wålberg tillträdde som vd i mitten av augusti och förra veckan skrev han ett brev till landstinget och länets kommuner som alla är ägare av Upplands lokaltrafik, han beskriver där hur det under det senste halvåret hänt saker som gjort att lokaltrafiken kommer kosta ungefär tio miljoner mer än beräknat.

Den främsta orsaken är att de avtal som funnits med entreprenörerna går ut och de nya avtalen är avsevärt mycket dyrare. Andra orsaker är ett högt dieselpris och ett nytt löneavtal för bussbranchen som leder till ökade kostnader. Wåhlberg säger att det inte är klart vilka åtgärder som kan bli aktuella.

-Det är tidigt att spekulera, men då får man välja att gå via resenärstillskotten, säger Klas Wåhlberg.

Ett höjt biljettpris behöver inte införas men då gäller det att fler väljer att åka kollektivt. Klas Wåhlberg säger att de också kan tvingas dra in linjer men att det inte är ett huvudalternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".