HIV och Hepatit stoppas i Uppsalaprojekt

Ett unikt arbete för att förhindra spridning av HIV och Hepatit bland missbrukare är i full gång i Uppsala län.

- Det är ju unikt att man har påbörjat en infektionspreventiv insats bland missbrukare och dessutom erbjuder gratis vaccination.

Staffan Sylvan, som är smittskyddsläkare i Uppsala län, är mycket nöjd med projektet som pågått under ett år. Förutom Smittskyddsenheten på Akademiska deltar också polisen, socialtjänsten och ungdomshälsan. Hittills har man nått drygt hundra personer som frivilligt testat sig. Ingen av dem har haft HIV och av de drygt 20 procent som haft Hepatit har nästan alla tackat ja till vaccination. Men det är fortfarande många som tackar nej till att bli testade. Staffan Sylvan tror att en förklaring kan vara att en del missbrukare inte vill ha med myndigheter att göra. Han tycker ändå att projektet är lyckat.

- Bara det att vi har fått kontakt med hundra personer med missbruksbakgrund, påbörjat vaccination och informerat om risker. Då tycker jag att man kan betrakta det som lyckat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista