Debatt: kulturnatt eller kulturdag

På lördag firas kulturnatten på 140 olika platser i Uppsala. Men en del tycker att fyllan har blivit för dominerande och vill hellre ha kulturdagar i Uppsala.

- Kultur kan väl lika gärna utövas på dagtid, säger Anna-Karin Westerlund, moderat i kulturnämnden.

Att Kulturnattens aktiviteter får en alldeles särskild glans i mörkret håller hon inte med om.

- Jag tycker man måste tänka på ungdomarna i första hand. Det är inte så mysigt när unga blir utsatta för våldtäktsförsök i Slottsbacken. Och det är inte så mysigt med den gigantiska fyllesfest som enligt polisrapporter pågår i Slottsbacken.  

- Under förra Kulturnatten omhändertogs 34 unga av socialjouren. Är det så många på ett så här stort arrangemang?

- Det är det kanske inte. Men vi kanske kunde ha räddat de 34.

Men Björn Andersson, som är chef för Socialjouren, tycker inte att man löser problemet genom att lägga kulturnatten på dagtid.

- Vi får kanske acceptera att det är så här och istället försöka fånga upp de här ungdomarna. Om det är många vuxna ute blir det också lugnare bland de unga.

Socialjouren har inte samma styrka på stan som tidigare år av besparingsskäl. För att det ändå ska vara fler vuxna ute samarbetar man med flera föreningar. Bland annat La Softa från Gottsunda, Livets Ord och Röda korset. Klockan halvnio på lördagskvällen är det samling på Grand för alla vuxna som vill hålla ett öga på de unga under natten.

- Vi ska inte låta den här lilla gruppen som står för stök och bråk och fylleri få oss att lägga ned Kulturnatten för då har vi kapitulerat, säger Björn Andersson.

Inte heller vänsterkommunalrådet Britt Löfgren, som ansvarar för kulturfrågor i Uppsala, vill ändra till kulturdagar.

Av de Uppsalbor som Upplandsnytt träffat var det ingen som gillade förslaget om kulturdagar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".