Politiker ifrågasätter polisers trafikvett

2:01 min

Kollisionen i går söder om Tierp, där en mc-förare omkom efter att ha kolliderat med en polisbil, kommer nu att utredas av riksenheten för polismål i Göteborg. Händelsen i går var den tredje på kort tid där polisbilar i Uppsala län varit inblandade i olyckshändelser. Moderaten Elsie Ländin har flera gånger i polisstyrelsen i Uppsala tagit upp frågan om polisbilars inblandning i olyckor.

– Jag förundras ibland över hur mycket skador man gör på polisbilarna. Jag tycker att det är en dyrbar historia, men det är ju också farligt att framföra fordon på ett sätt som gör att det blir skador.
Men att du agerar på det här sättet, det måste betyda att du befarar att poliserna ibland kör lite vårdslöst?
– Ja alltså jag befarar det. Det kan jag nog säga på rak arm att jag gör faktiskt.
Den olycka som inträffade igår, med ett dödsfall, kommer det att föranleda att du agerar ytterligare.
– Ja absolut. Så fort jag kommer till Uppsala kommer jag att ta kontakt med jurister och fråga hur det har gått till och vad som har hänt. 

Sedan i våras har minst tre trafikolyckor med polisbilar inträffat i Uppsala län. Först var det ett polisfordon som i våras körde in i en rödljusstolpe efter att ha kört mot rött ljus i samband med en utryckning. I juli kolliderade en polisbil och en civilbil vid infarten till Sävja, och i går omkom en mc-förare vid en krock med en polisbil söder om Tierp. Presstalesmannen Christer Nordström på Uppsalapolisen säger som svar på Elsie Ländins kritik att de många skadorna på polisbilar bland annat kommer sig av att poliserna tillbringar en hel del tid av sitt arbete i sina fordon och att de ofta används i svåra situationer.
– Visst vi har en hel del fordonsskador på vår tjänstefordon, men många av dem har inte uppkommit i samband med trafikolyckor på det sättet som hon kanske tänker på, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Händelsen igår, då var det ju så att polisbilen gjorde en vänstersväng. Men är det inte så rent generellt i trafiken att om man gör en vänstersväng så är man ansvarig för att ha fri framfart.

– Ja grundregeln är ju helt klar när det gäller vänstersväng och ansvar. Men i den här frågan tar vi inte ställning i det utan det låter vi nu riksenheten för polismål utreda, säger Christer Nordström.