Per Bill tar timeout

Den moderate riksdagsmannen Per Bill från Uppsala tar timeout från politiken efter att han igår hamnade i fyllecell i Stockholm. Det sa han på en presskonferens alldeles nyss.

Under uppehållet ska han ägna sig åt rättsprocessen som väntar eftersom han nu är misstänkt för våldsamt motstånd mot tjänsteman och han ska också få en professionell utvärdering av om han har alkoholproblem.

Per Bill, som förnekar brott, har under dagen förhörts av polisen. Han är misstänkt för våld mot tjänsteman, mot en vakt.

Enligt tidningsuppgifter uppfattade den kvinnliga vakten att Bill vinglade fram på trottoaren med den ettårige sonen i vagnen, farligt nära trafiken och det var därför hon ingrep.

När polisen kom dit tog de in honom enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.

Per Bill hade provat ett tjugofemtal viner men menar att han uppfattats som mer berusad än han var, något som bland annat kan bero på att han hade en infektion i kroppen, att han bantat under våren, och att han var rädd på grund av att han konstant lever under dödshot.

- För mig handlar det här om en blandning av alkohol, rädsla, ångest. Jag tycker att polisen, när de kom till båten, nog gjorde en väldigt rimlig värdering när de omhändertog mig. Jag kan nog både ha sagt och gjort dumma saker för att jag hade sådan ångest och panik.  

Per Bill säger att han dricker med vin än en normalsvensk, men han har inte uppfattat att han har alkoholproblem.

46-årige Per Bill har suttit i riksdagen för moderaterna sedan 1994 och är vice ordförande i Näringsutskottet. I Uppsala kom han in i politiken på 80-talet. Han blev bland annat känd som en av dom som ledde de stora nedskärningarna i kommunen i början av 90-talet när 1 500 personer varslades. Han är gift, har fyra barn och bor i Uppsalas villakvarter.

Per Bill har flera olika examina. På 70-talet tog han en filkand i Uppsala och den som gick på nation då kunde se honom som discjockey. 1987 blev han doktor i medicinsk vetenskap och han har också examen från Handelshögskolan. När man söker på Per Bill på nätet så möts man inte bara av politik. Han har ett erkänt vinintresse och delar med sig av tips och topplistor i en vintidskrift. Så är han också moderaternas talesman i alkoholpolitiska frågor och har efterfrågat mer personligt ansvar och mindre förmynderi i Sveriges alkoholpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".