Livmedelsverket ska betala miljonskadestånd

Livsmedelsverket i Uppsala har idag döms att betala drygt 2 miljoner kronor till en av Sveriges största leverantörer av olivolja, Di Luca di luca. Det är första gången Livsmedelsverket tvingas betala ett så stort skadestånd för att ha gått ut med felaktiga larm om ett livsmedel.

För tre år sedan gick Livsmedelsverket ut och varnande för att vissa olivoljor innehöll stora mängder av det cancerframkallande ämnet PAH. Verket menade att oljorna var otjänliga och att det fanns skäl för kommunerna att belägga de med saluförbud. Resultatet blev att de utpekade oljorna i princip försvann från den svenska marknaden.

Både Länsrätt och Kammarrätt bedömde att Livsmedelsverket agerade fel och Di Luca di Luca krävde skadestånd från verket.

Idag har alltså Livsmedelsverket dömts till att betala ett stort skadestånd till olivoljetillverkaren. Med räntor och rättegångskostnader uppgår summan till drygt 2 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista