Gysinge

Hoppas biosfär ökar turismen

2:04 min

Gysinge, som en del av området Nedre Dalälven, har blivit utnämnt till så kallat biosfärområde av FM-organet Unesco. Det kommer betyda mycket för bygden tror Kalle Hedin, som är vd för Nedre Dalälven AB, Nedab.

– Internationellt är biosfärområdena väldigt kända. Så det hjälper till att marknadsföra området i världen och hjälper till att få hit turister naturligtvis.

Ett biosfärområde ska bevara, utveckla och stödja ett område med höga natur- och kulturvärden. Så uttrycker UNESCO det, FN-organet som utser områdena.

Kalle Hedin och Nedab är förhoppningsfulla över att biosfärsutnämningen kommer att betyda mycket både för människorna som bor där och miljön.

Sveriges första biosfärområde ligger i Skåne och heter Kristianstads vattenrike. Sven-Erik Magnusson är koordinator för vattenriket som området kallas.

– Utnämningen ger inga pengar i sig. Det är lika värdelöst som vilket klistermärke som helst om man inte gör något av det. Men man kan använda sig av biosfärområdesutmärkningen som en hävstång.

Som exempel nämner Sven-Erik Magnusson ett projekt med tranor som vattenriket har jobbat med och som blivit en turistsuccé.

– I år hade vi över 7000 tranor en kväll och hundratals besökare, mycket danskare kommer nu.

Totalt har över 150.000 människor besökt biosfärområdet i Kristianstad. Men Kalle Hedin i Gysinge hoppas inte bara på besökare till området.
– En annan effekt kan vara att det ska vara attraktivt att bo här och gärna att det flyttar in nya människor i området, säger han.

Joacim Lindwall/P4 Gävleborg
joacim.lindwall@sr.se