Allt fler blir av med diesel

1:55 min

Antalet stölder av diesel har under de senaste åren ökat. Polisen får in 2-3 anmälningar i veckan från upplänningar som blivit av med diesel. Ofta är det är stora volymer som stjäls.

En av dem som drabbats är lantbrukaren Karl Erik Thisner utanför Enköping som en augustimorgon märkte att uppåt 2 000 liter var borta från en av hans tankar. 

– Jag kom ner här på morgonen och såg att slangen låg på marken och då förstod jag vad som hade hänt. De hade brutit sönder handtaget och för att komma åt dieseln hade de kapat slangen. De fick med sig 1,5-2 kubikmeter.

Karl Erik Thisner har två tankar som rymmer 10 000 liter vardera. Runt tankarna ligger nylagt grus, Karl Erik var nämligen tvungen att sanera marken här för att tjuvarna hade låtit den kapade slangen ligga och diesel läckte då ut på marken runt tankarna. 

Och det är främst sådana här tankar, som står utomhus och lite avskilt, som slangas på diesel, ofta så kallade farmartankar. Men även åkerier och vägarbetsplatser utsätts. Där stjäls diesel från arbetsfordon och lastbilar som står parkerade för natten, ofta handlar det om stölder om fler tusen liter.

Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen, säger att de då och då hittar misstänkt utrustning och dunkar i bilar som de stannar vid trafikkontroller. Ibland handlar det om enstaka tjuvar men det finns också organiserade ligor som stjäl. Och polisen tycker att det är många stölder.

– Ja, vi tycker att det är förhållandevis mycket och vi har märkt att dieselstölderna har haft en uppgång de senaste åren. Det hänger väl samband med att dieselpriserna är ganska höga.

Karl Erik Thisner fick ut det mesta av pengarna för dieseln och saneringen av marken på försäkringen och nu har han fyllt upp tanken igen. Men inte helt.

– Den rymmer tio kubik men jag har fyllt upp tre kubik, det är vad jag kommer att göra av med i höst sen får den stå tom, säger han.