Dieselstölder ger merjobb

1:54 min

Som Upplandsnytt berättade i går morse har antalet stölder av diesel ökat de senaste åren. Det här får konsekvenser i det dagliga arbetet för de som drabbats, Torsten Bräck, åkare och maskinentreprenör från Skyttorp, har tvingats ändra sina rutiner.

Det är farmartankar, lastbilar, långtradare och skogs- och vägarbetsmaskiner som slangas på tusentals liter diesel varje år.

– Man har haft en farmartank med sig men så märkte man att de inte gick och då började de stjäla från själva maskinen istället. Och då tankar man ju inte mer än man gör av med på dan. Så nu får man tanka och slaska varenda dag, det skapar en massa merjobb, säger Torsten Bräck.

Han har under de senaste fem åren blivit bestulen på diesel ungefär åtta gånger och det handlar sammanlagt om några tusen liter. De här stölderna har skett nattetid, då hans maskiner och tankar stått på olika arbetsplatser. Men det är inte alltid det går till så. Två andra uppländska åkare som vi pratat med berättar om ett helt annat tillvägagångsätt. De blev båda bestulna i år, en i Skåne och en utanför Uppsala.

Deras historier är väldigt lika varandra. Två män kommer fram till dem när de stannat för rast och frågar om de kan få köpa några liter ur deras tank. En av förarna sa ja, den andra sa nej men samma sak händer, de två tjuvarna tar fram pumputrustning och börjar slanga bränsle ur tanken. Och nu handlar det inte om några liter, snarare uppåt 50. Den ena föraren vågar inte göra någonting utan ser på medan de fyller sin dunk och sticker. Den andra föraren sliter ur slangen efter ett tag och männen flyr.
Båda förarna säger att de var rädda för att de skulle åka på stryk om de förföljde männen. Och de har efter de här stölderna blivit mer vaksamma och de vittnar också om en uppgivenhet, "det är svårt att skydda sig" säger en av dem. Och även Torsten Bräck verkar ganska uppgiven.

– Ja, det verkar som att tjuven är ett steg före.