Vissa väljer bort pensionsrätten

1:39 min

I Uppsala län följer samtliga kommuner och landstinget också den SKL-modell som ger pensionsrätt från 50 till 65 år. I Tomellilla kommun har man dock valt att helt strunta i modellen. Torgny Larsson, kommunstyrelsens ordförande, socialdemokrat:

– Man kan få en ersättning på max sex månader men det får man i så fall själv ansäka om, säger Torgny Karlsson, kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla.

Alla partier finns representerade - utom Sverigedemokraterna - bland de 21 tidigare kommunal- och landstingsråd som får inkomstgarantin. Ingen sverigedemokrat har suttit så länge att man haft rätt till politikerpensionen.

I dag delas den ut till politiker som är över 50 år när de har slutat och som har suttit i minst tre år. De har rätt till den fram tills de fyller 65, alltså upp till 15 år.

Upplandsnytt har inte hittat någon politiker i länet som har rätt till inkomstgarantin i dag, som inte tar den.

Vår granskning visar att det finns personer som systematiskt använder inkomstgarantin för att kunna jobba deltid. Ett exempel är det tidigare landstingsrådet för Kristdemokraterna Iris Denstedt Stigzelius, som är läkare och som har fått inkomstgarantin i drygt åtta år. De senate åren runt 16 000 per månad.

Hon vill inte ställa upp på en bandad intervju. Men hon säger att politikerpensionen har gjort att hon sluppit bli utbränd. Hon säger också att det inte handlar om pengarna - att hon tjänat mer om hon jobbat heltid som läkare. Men att hon under politkeråren halkat efter i löneutvecklingen inom läkarkåren. Hon tycker att det är en demokratifråga, att man ska få folk att vilja bli politiker och lägga sin karriär på is behövs såna lösningar.

I Uppsala län har alltså alla kommuener och landstinget valt SKL-modellen. Men det finns andra möjligheter. I den västmanländska kommunen Arboga t ex höjdes åldersgränsen för inkomstgarantin till 58 år sedan ett tidigare kommunalråd slutade vid 52års ålder å flyttade till Filippinerna - där han håller till på ett dykcenter.