Uppsala universitet

Kåren tappar medlemmar

Uppsala studentkår fortsätter att tappa sina medlemmar. Det har nu gått drygt ett år sedan man tog bort tvånget för studenter att vara medlem i studentkåren. Vad tycker du om det? Kommentera här!

Fortsätter det att minska kommer det få konsekvenser för både organisationen och för medlemmarna. Men ordförande Karin Nordlund är fortfarande optimistisk
– Vi hoppas ju på att det här är en tillfällig dipp och att det komemr att gå upp igen, säger Karin Nordlund.

Våren 2010 var sista terminen med kår- och nationsobligatorium för studenter. Då hade Uppsala Studentkår cirka 33 000 medlemmar. Idag har antalet sjunkit till 22 000 medlemmar.

– Lite oroande känns det ju förstås, det går inte att bortse ifrån att det minskar men vi försöker ju jobba upp en medvetenhet om varför en kår behövs.

Karin Nordlund poängterar dock att alla troligen inte har betalat in medlemsavgiften och hoppas därför att det ska bli några 1000 medlemmar till den här terminenB. Men fortsätter studentkåren att tappa sina medlemmar kommer det att få konsekvenser.

– Det kommer ju att leda till en sämre legitimitet för oss som organisation. Hur kommer ni att agera om det fortsätter att minska? – Ser vi att det blir en drastisk minskning av medlemmarna så kommer vi kanske att behöva knyta avtal med företag eller sponsring. På vilket sätt kommer det att påverka medlemmarna konkret?
– Vi skulle kunna bli tvungna att höja medlemsavgiften, säger kårordförande Karin Nordlund.