"Hårdare straff fel väg"

1:59 min

Hårdare straff för studenter som fuskar. Det kan utbildningsministern Jan Björklund tänka sig. Men Uppsala Universitet vill inte ha några skärpta straff för fuskande studenter. I dag kommer förslaget från högskoleverket om hur fusket vid högskolor och universitet ska kunna minskas.

Men Christofer Bäcklin och Mårten Lindqvist, två doktorander vid Uppsala Universitet, tror inte att längre avstängninga skulle hjälpa.

– Om man fuskar så fuskar man nog oavsett straff, säger Christofer Bäcklin.

– De som fuskar har nog inte avstängningsaspekten med i riskbedömningen. Det är nog mer ett slags stundens infall, säger Mårten Lindqvist.

De senaste fyra åren har 120 studenter vid Uppsala Universitet åkt dit för fusk. Det handlar om studenter som har kopierat texter från internet och lämnat in som sitt eget arbete. Och det handlar om fusklappar på tentor.

Förra året ökade fusket på högskolorna med nästan 50 procent i hela landet, jämfört med året innan.

– Det är för mycket fusk. Vi måste åtgärda detta ganska kraftfullt tycker jag, säger utbildningsministern Jan Björklund.

Är det tänkbart att ha hårdare straff?

– Ja, i högsta grad. Dels handlar det om att förebygga fusk - att gång på gång förklara varför det är fel. Sen handlar det om att upptäcka fusk. Och för den som ändå fuskar måste det svida något, säger Jan Björklund.

I dag är det maximalt sex månaders avstängning som gäller. Men i praktiken har det vid Uppsala Universitet handlat om en eller två månader - och i enstaka fall tre månaders avstängning från studierna för de som har åkt dit för fusk.

I dag ska högskoleverket presentera sin rapport om hur fusket ska kunna minskas. Men Uppsala Universitet har i sitt svar sagt att det inte behövs hårdare straff.

Längre avstängningar skulle inte hjälpa säger Anders Berglund som undervisar i datavetenskap vid Uppsala Universitet:

– Nej, jag tror inte att det skulle påverka speciellt mycket. Det är i stället viktigare att uppmuntra studenterna att följa sin egen moral och uppfattning om att göra rätt, säger Anders Berglund.