Oklart om homosexuella ska få gifta sig i kyrkan

I dag inleddes kyrkomötet i Uppsala med delegater från hela landet.

En av de viktigaste frågorna som kommer att tas upp är om homosexuella par ska få gifta sig i kyrkan. Men inte heller i år blir det något beslut i den känsliga frågan. Det meddelade ärkebiskop KG Hammar redan innan mötet öppnats:

Det är många som hade hoppats att kyrkomötet - som är svenska kyrkans högsta beslutande organ - i år äntligen skulle fatta beslut om synen på homosexuella å om dom ska få gifta sig i kyrkan.

I tjugo år har diskussioner förts bland präster å andra aktiva kyrkomedlemmar utan att man lyckats enas om en hållning. Men dom homosexuella kommer att få fortsätta vänta på besked. Ärkebiskop KG Hammar sa idag redan innan kyrkomötet inletts att man på årets möte bara kommer ha fördjupade diskussioner men inte ta något beslut i den känsliga frågan.

Först om ett år på kyrkomötet 2005 tror han att man ka ta ett beslut: Och att det råder stor splittring i frågan märks tydligt bland de 251 delegater som är med på årets kyrkomöte En del vill att kyrkan viger homosexuella par precis som man gör med hetrosexuella.

Andra likt KG Hammar kan tänka sig någon form av välsignelse av homosexuella men ingen vigsel medan många inte alls vill se homosexuella par vid altaret. Seth Eriksson ledamot från Uppsala tillhör dom som är motståndare.

Kontakta reportern: jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".