Sopelände i Gränby

Soporna samlas på hög i och runt soprummen i Gränby i Uppsala. Efter att nya sorteringsmaskiner installerats har allt havererat. Gränbyborna har nu less på stanken.

- Det är äckligt!! Man bara väntar på att det ska komma råttor!

Eva Söderberg och många andra är rejält trötta på sopproblemen i Gränby.

Soppåsarna rasar ut när man öppnar dörren till källsorteringen.  På en del ställen ligger skräpet till och med utanför i stora högar. AP-fastigheter installerade maskiner för att komprimera de brännbara soporna. Men hittills har det alltså fungerat dåligt. Maskinen ser överfull ut, soporna ligger på golvet till knähöjd och det går inte att ta sig till soptunnorna som står längst in.

Två gånger i veckan töms soporna. Något som borde räcka enligt de konsulter som AP anlitat. Pontus Rode är regionchef för AP-fastigheter, Uppsala bostäder. Han menar att kaoset i sophusen beror på att hyresgästerna inte klarar av det nya systemet.

- Det ser ut så tack vare att hyresgästerna inte lägger soporna där de ska utan bara kastar in soporna.

- Är det bara hyresgästernas fel?

- Nej, det är en informationsbit också från vår sida. Jag tycker ändå att vi gjort mycket för att det ska fungera. Men vi får fortsätta informera, lära upp och stödja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".