Få mackar satsar på alternativt bränsle

Få bensinmackar i Uppland har alternativa drivmedel. Det här trots att bränslet både är billigare och miljövänligare än bensin och diesel.

- Vi har inte bedömt att det har varit något värde i att göra det, vare sig miljömässigt eller affärsmässigt.

Per Olof Lind är miljöchef på Svenska Shell. Shell har inte en enda mack i Uppland med alternativa drivmedel.

Oljepriset har stigit rejält de senaste året och kommer förmodligen att fortsätta stiga i framtiden när efterfrågan ökar mer än tillgången. Dessutom bidrar utsläppen från bilar till mycket miljöförstöring när de går på fossila bränslen. Men trots det så är det bara två av de stora bensinbolagen som säljer alternativa drivmedel i Uppland.

Totalt finns det bara sju mackar som säljer etanol, rapsbränsle eller någon annan typ av alternativt drivmedel som är mer miljövänligt. Även biltillverkarna ligger lågt med alternativa drivmedel. I Sverige finns det en enda bilmodell som går på etanol. Etanol är det vanligaste alternativa drivmedlet och billigare än både bensin och diesel.

OKQ8-macken på Årstagatan i Uppsala tillhör de få som säljer Etanol. Krister Larsson berättar att det går bra, de säljer mer och mer etanol nu.

- Vi ser en kraftig ökning. Även kommunen skaffar ju etanolbilar och Akademiska sjukhuset har bilar som tankar här. Privatpersoner satsar också mer på etanol nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".