Spadtag för studentbostäder

Idag togs första spadtaget till de 220 studentlägenheter som ska stå klara i stadsdelen Sunnersta i Uppsala nästa höst, och nu kan bostadskrisen vända.

Fortfarande är det tusentals studenter som inte har något ordentligt boende eller som helt enkelt väljer bort Uppsala på grund av bostadssituationen.

Men det verkar ändå vända säger Andreas Kembler, ordförande i Studentkåren:

- Det här nya projektet, tillsammans med andra projekt kan göra att bostadskrisen kan vända, säger han. Det här är ett viktigt steg.

Det är första gånge som Uppsala Akademiförvaltning bygger bostäder i den här omfattningen. Enligt VD:n Kent Berg så har den största svårigheten varit att få ekonomin att gå ihop. Det är inte billigt att bygga nytt, och samtidigt erbjuda låga hyror. Och Kent Berg tror att det kommer att bli ett fins område att bo i:

- Det kommer att byggas sju huskroppar, faluröda tvåvåningshus med lekplatser som vilket normalt bostadsområde som helst, säger han.

Några av dem som ska få studenter som nya grannar var lite oroliga i början, men villaföreningen i Sunnersta ser inga problem med de nya grannarna. Johnny Andrsson kommer att bli granne med studenthusen:

- Det borde ju bli en något ungdomligare sammansättning av Sunnersta, och man kanske bygger ut cykelvägarna till exempel, säger Johnny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".