Uppsala toppar forskarligan

Uppsala universitet ligger i toppskiktet när det gäller  forskningen i landet. Och ändå inte. Vetenskapsrådet har försökt mäta kvaliteten på forskningen i Sverige.

Svensk forskning blir bara sämre säger man på vetenskapsrådet. Men hur vet man hur bra ett universitet är? Ett sätt att mäta är hur många artiklar forskare publicerat i viktiga internationella tidskrifter, det håller Ulf Sandström på med på vetenskapsrådet.

- Där ligger ju Uppsala definitivt i tätgruppen.

- Vem är bäst då?

- Det går inte att säga det...

Man ska visst inte ta ut segern i förskott. Tydligen är det skillnad när forskare från medicinska fakulteter och humanistiska fakulteter publicerar, och då kan de som publicerar lite åka snålskjuts på de som publicerar mycket. Forskningen totalt sett blir inte bättre, men det kommer många artiklar från samma universitet. Hur som helst är det Karolinska institutet och Uppsala universitet som levererar flest artiklar. Så lite nöjda kan Uppsala vara, tycker Ulf Sandström.

- De kan ändå konstatera att de ligger bra till och med spänning se fram emot att få en kvalitetsindexerad undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".