Fler fartkameror på vägarna

Antalet fartkameror längs de uppländska vägarna kommer att öka dramatiskt de närmaste åren.

I år eller början på nästa år ska vägverket och polisen sätta upp sammanlagt 16 kameror på E4 mellan Uppsala och Mehedeby. Och just nu sätts kameror upp på väg 72 mellan Heby och gränsen mellan Uppsala och Västmanlands län. Trafikpolisen Barbro Ottestam är övertygad om att fartkameror räddar liv.

Dom enda fartkameror som idag övervakar hastigheten längs dom uppländska vägarna är de som finns längs E18 utanför Enköping. Dom som tidigare funnits söder om Tierp längs E4 togs ned under slutet av 90-talet.

Men nu ska dom upp igen - totalt är det alltså 16 kameror som ska sättas upp längs sträckan Svista - Mehedeby på dom sträckor som är mest olycks drabbade. Så småningom ska kameror också upp på riksväg 70 mellan enköping och fjärdhundra och under 2006 på riksväg 288 mellan Uppsala och Gimo.

Kamerorna har alltså visat sig vara framgångsrika när det gäller att få ner hastigheten - men det har varit vissa problem med skadegörelse. Åtminstone en av stolparna längs E18 har backats sönder av en bil.

I nuläget har polisen i Uppsala län bara en kamera - den flyttas runt mellan skåpen, men på sikt är tanken att alla skåp ska vara fullt utrustade. Fullt utrustade kostar fartkamerorna 200 000 kronor.

Exakt var dom nya fartkamerorna ska placeras är inte klart - förslag finns, men det måste först godkännas av rikspolisstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".