Högt oljepris tvingar till förändring

Det höga oljepriset kommer att få stor påverkan på vår vardag i framtiden. Boendet kommer att förändras och transportföretagen tvingas till nytänkande. 

Idag kostar ett fat olja ungefär 300 kronor eller nästan hundra kronor mer per fat än för ett år sedan. Och i takt med att flera länder utvecklas och blir mer industrialiserade så kommer efterfrågan på olja att öka.

Eftersom inte tillgången av olja i världen ökar i samma takt som efterfrågan så kommer priserna att fortsätta stiga. Och det gör att energiförbrukningen måste minskas inom alla områden.

Björ Flygt som har två taxibilar i Uppsala säger att det höga oljepriset är något som man redan tänker på i taxibranchen. Och han hoppas att ett högt oljepris kan vara positivt för taxibranchen. 

På längre sikt kommer också energitillgången att påverka hur vi kommer att bo och resa, säger Kjell Aleklett som är professor i fysik vid Uppsala universitet och speciallist på energiresurser. 

Och även i städerna kan de komma att se annorlunda ut menar han och berättat om ”walking societies” i USA där man ska kunna nå bank och affärer utan att använda bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".