Äldre köar för att få plats på hem

Många gamla i Norrtälje står i kö för att få bo på kommunens äldreboenden. Kön har vuxit snabbt efter att det kritiserade hemmet Ros nu måste byggas om. Kommunen försöker hitta tillfälliga lösningar för de som väntar på att få plats.

Gunilla Tornberg är chef för biståndsavdelningen på omsorgsförvaltningen i Norrtälje. Hon säger att kommunen tillsammans med den äldre och anhöriga försöker lösa situationen så gott det går för dem som väntar på en plats.

- Det kan vara en korttidsplats. Det kan vara en avlösare i hemmet. Det kan vara omfattande hemtjänstinsatser. Det ser väldigt olika ut.

Gunilla Tornberg tycker inte att mer hemtjänst är riktigt bra när man egentligen har rätt att komma in på ett boende. Men i väntan på nya platser på äldreboenden är det sådana lösningar man får ta till.

En förklaring till att det snabbt blivit kö till hemmen i kommunen är att äldreboendet Ros nu byggs om. Länsstyrelsen har kritiserat hemmet för att det är för institutionsliknande. Många gamla har bott i fyrbäddsrum utan egen toalett och dusch. De här fyrbäddsrummen görs nu om till dubbelrum. Samtidigt försöker kommunen hitta nya platser på andra håll, men det är oklart hur lång tid det tar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".