Forskare vet lite om strålning

Forskningsläget kring strålning är ännu ganska oklart. Man vet inte om radiofrekventa fält kan påverka till exempel sömnen eller ge huvudvärk. Men snart startar en större undersökning i Uppsala där forskare ska försöka ta reda på det.

Sedan tidigare finns studier kring strålning från mobiltelefoner och risken att drabbas av cancer. Forskare har inte kunnat se att det finns något samband.

Bengt Arnetz är professor vid Uppsala universitet och forskar kring stress. Han säger att det finns en utbredd oro för vilka hälsoeffekter strålning kan ge. Men än så länge vet man inte säkert om och hur hälsan påverkas. Snart startar en större studie i Uppsala där forskare ska ta reda på om radiofrekventa fält kan störa sömnen, påverka minnet eller ge huvudvärk till exempel.

- Då ska vi jämföra en grupp som utsätts för radiofrekventa vågor från mobiltelefoner med en grupp som inte gör det. Det är undersökningar som görs i laboratoriemiljö.

Bengt Arnetz tror också att oron i sig kan göra att man mår dåligt av strålning.

- Det finns det lite studier om faktiskt. Om man tror att man har utsatts för elektromagnetiska fält så kan det ge effekter. Däremot vet man inte hur det ser ut långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".